2009: Η πιο φονική χρονιά για τους δημοσιογράφους

Η πιο φονική χρονιά της δεκαετίας για τους δημοσιογράφους σε ολόκληρον τον κόσμο ήταν το 2009, ενώ το Ιράν σπάει το ρεκόρ με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) στην ετήσια έκθεσή του.

Συνολικά 110 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο κατά τη διάρκεια άσκησης του επαγγέλματός τους, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2000, επισημαίνει το IPI.

Μόνο το Νοέμβριο το IPI κατέγραψε τον θάνατο 30 δημοσιογράφων σε μία επίθεση που έγινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο νότια των Φιλιππίνων.

«Ενώ το πέρασμα στη νέα χιλιετία συνοδευόταν με μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας, όταν αναφερόμαστε σε επί τούτου δολοφονίες δημοσιογράφων επειδή ασκούν το επάγγελμά τους είμαστε ακόμα βουτηγμένοι στη βαρβαρότητα», υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης Αντονι Μιλς.

Σύμφωνα με τον Μιλς τη δεκαετία που πέρασε εμφανίστηκε μία νέα τάση να γίνονται στόχοι επί τούτου οι δημοσιογράφοι σε ζώνες συγκρούσεων, όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Οι Φιλιππίνες είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους με 38 δημοσιογράφους να έχουν σκοτωθεί το 2009. Ακολουθεί το Μεξικό (11 θάνατοι) και η Σομαλία (9 θάνατοι), ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται το Πακιστάν, η Κολομβία, η Ρωσία και η Ονδούρα.

Οσον αφορά το Ιράν το IPI επισημαίνει ότι η χώρα ήταν «το 2009 το νούμερο ένα παγκοσμίως στην φυλάκιση δημοσιογράφων, με περισσότερους από 100 ρεπόρτερ και μπλόγκερ να φυλακίζονται μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου». «Στο τέλος της χρονιάς δεκάδες δημοσιογράφοι κρατούνται ακόμα στις ιρανικές φυλακές περιμένοντας να δικαστούν».

Το IPI κατηγορεί την Τεχεράνη για λογοκρισία επειδή απαγόρευσε εκδόσεις και ιστότοπους, απέλασε ξένους δημοσιογράφους, αλλά και εξαιτίας των «άδικων δικών και των βασανιστηρίων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης