ΕΡΤ: Επιστροφή στην πραγματική ενημέρωση

«Στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ είμαστε όλοι,οι εκλεκτοί, ακόμη και με 30.000 ευρώ το μήνα έκαστος,όλοι οι άλλοι μόλις με τη σύμβασηκαι οι συμβασιούχοι τρίτης γενιάς απ’ έξω…»

Η ΕΡΤ ως Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, οφείλει να κάνει τη διαφορά στην προτεραιότητα για ποιότητα στην Ενημέρωση, απέναντι στα εμπορικά δίκτυα και κόντρα στα μονοθεματικά δελτία με τις γκρίζες διαφημιστικές ζώνες.Θέση μας, είναι ότι η επιστροφή στην πραγματική ενημέρωση είναι η μόνη απάντηση στην κρίση που συνδέεται και με τις εργασιακές σχέσεις στην ΕΡΤ.Οι πολίτες πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ως ανταποδοτικό τέλος στην ΕΡΤ.Οι δημοσιογράφοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά το κυβερνητικό καπέλωμα, χρόνια τώρα, κάνει τα δικά του.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων διεκδικεί με τους συναδέλφους, όπως και για όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο:

1.- Επιτροπές Δεοντολογίας με συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων για όλα τα προγράμματα και τους σταθμούς στο κέντρο και στην περιφέρεια.

2.- Συμμετοχή δημοσιογράφων στο Δ.Σ. και τα πειθαρχικά της ΕΡΤ (με αύξηση των μελών τους), που να είναι αιρετοί και να εκλέγονται μόνο από τους συντάκτες που εργάζονται στην ΕΡΤ.

3.-Κανόνες διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες με δημόσιες προκηρύξεις.

4.- Νέα διετή συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, που να αφορά όλους τους συντάκτες (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου).Όλοι να απασχολούνται υποχρεωτικά με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, με την ίδια ΣΣΕ και να ισχύει αθροιστικά η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ, ώστε να μη χάνουν οι συνάδελφοι χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ.Με την τελευταία διετή σύμβαση, την περίοδο 2007-08, οι αυξήσεις στους μισθούς ξεπέρασαν το 12%.Στη νέα διετή σύμβαση, ζητάμε οι αυξήσεις να μην υπολείπονται του 10%, ώστε με μία ήδη αυξημένη βάση να πετύχουμε το στόχο της εξομοίωσης –που είναι και δίκαιο και επιβάλλεται– με τους ήδη αντίστοιχους υψηλότερους μισθούς στις εφημερίδες, τις ιδιωτικές τηλεοράσεις και τα ιδιωτικά ραδιόφωνα.Απαιτούμε, επίσης, σε περίπτωση περιορισμένου αριθμού αποκλειστικών συμβάσεων (θέσεις ευθύνης κ.λπ.) να προβλέπονται καθαροί όροι, ανοικτή διαδικασία και κριτήρια που περιλαμβάνονται στη ΣΣΕ, και όχι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι Κυβέρνησης - Διοίκησης - Ημετέρων και εντολές από κομματικά γραφεία.

Συνάδελφοι,Πρέπει να μπει φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει φθάσει στο απροχώρητο.Ειδικοί σύμβουλοι, διευθυντές και παρατρεχάμενοι υποχρεώνουν (αν δεν εκβιάζουν ανοιχτά) τους ρεπόρτερ να βγάζουν και εσωτερική δουλειά, ενώ βαφτίζουν –με το έτσι θέλω– τους εσωτερικούς συντάκτες σε εξωτερικούς, κάνοντας λάστιχο τη Συλλογική Σύμβαση και κόβοντας ρεπό και μεροκάματα.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων απαιτεί πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ στην ΕΡΤ, επισημαίνει τις ποινικές ευθύνες σε όσους την καταστρατηγούν και υπενθυμίζει ότι η ΣΣΕ προβλέπει:1.- 6ωρο για τους εσωτερικούς συντάκτες (με προοπτική επανόδου στο 5ωρο που ίσχυε μέχρι το 1996) και το μισθό που προβλέπεται, καθώς και υπερωρίες.. Δηλαδή, έτσι ή αλλιώς, πενθήμερη εργασία.

2.- Ένα μόνο θέμα για κάθε εξωτερικό συντάκτη (ρεπόρτερ), η απασχόληση του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αναγκαίο χρόνο που χρειάζεται για την κάλυψή του. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από υπερωρίες, θα συμφωνούνται και θα προβλέπονται «βάρδιες» για τα ρεπορτάζ.Προτείνουμε και στις δύο περιπτώσεις η αμοιβή για όσους εργάζονται τα Σαββατοκύριακα να εξομοιωθεί με το διπλό μεροκάματο και τα ρεπό που δίνουν οι εφημερίδες.Επίσης, ζητάμε να πληρώνεται μισθό αντικατάστασης ο συντάκτης που αναπληρώνει συνάδελφό του, που παίρνει άδεια –όπως πρέπει να ισχύει σε όλα τα ΜΜΕ– ποσό που κόπηκε στην ΕΡΤ με συμπληρωματική σύμβαση του 1996, όταν κάποιοι δήθεν συνδικαλιστές το κάνανε δωράκι στην τότε διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και στην επόμενη, παρά τις καταγγελίες μας.Είναι καιρός πια να λυθεί και το θέμα με τα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα από τη δουλειά των δημοσιογράφων, με ειδικό επίδομα ποσοστό στους μισθούς όλων, αλλά και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των ποσών που πρέπει να καταβάλλει η ΕΡΤ με ευθύνη της ΕΣΗΕΑ.

Απαιτούμε να προβλεφθεί από τώρα σύνθεση προσωπικού για την επέκταση της ΕΡΤ στο διαδίκτυο, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να καλυφθούν, κατά προτεραιότητα, με άνεργους δημοσιογράφους από τον κατάλογο της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι έχουν ήδη επιμορφωθεί σε ψηφιακές εφαρμογές, στα σεμινάρια επανένταξης στην αγορά εργασίας, που οργάνωσε η ΕΣΗΕΑ με τον ΟΑΕΔ.

Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων δεύτερης και τρίτης γενιάς, που η ανανέωση των συμβάσεών τους καθυστερεί και είναι στο ράφι. Να πιάσουν όλοι δουλειά αμέσως.

Δεν περισσεύει κανείς στην Ενημέρωση.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2009
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ & ΕΔΟΕΑΠ 26 & 27 ΜΑΪΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης