Αθλητικοί συντάκτες (KEΔ)

«Δεν παραγράφονται αυτά που μας χρωστάνε»


Ανεργία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μπλοκάκια, Σάββατα και Κυριακές που δεν πληρώνονται, εργοδοτική αυθαιρεσία.
Αυτή είναι η εργασιακή σκηνογραφία για τους αθλητικούς συντάκτες, στημένη από τους εργοδότες και εφαρμοσμένη από τους ανθρώπους τους – συνδικαλιστές (δυστυχώς) και μη – που συνοδοιπορούν χωρίς αιδώ και δημιουργούν μια … Συσπείρωση και έναν … Δούρειο Τύπο μαζί τους..!
Με την ανοχή όλων αυτών η αυθαιρεσία της εργοδοσίας στις αθλητικές εφημερίδες συνεχίζεται, και όσα προβλέπει η ΣΣΕ για τους αθλητικούς συντάκτες δεν εφαρμόζονται γιατί αυτοί που δεν την ψήφισαν εξακολουθούν να την υπονομεύουν μέσα στα μαγαζιά, αφού μερικά απ’ αυτά τα κουμαντάρουν δικοί τους.
Ήδη από το 2003 προβλέπεται η έξτρα αμοιβή για τους συναδέλφους αθλητικούς συντάκτες που δουλεύουν τα Σάββατα (ένα επιπλέον ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%) και το οποίο δεν πληρώνεται, αλλά (και αυτό να τόχουν υπόψη τους τα αφεντικά) δεν παραγράφεται...!
Από την 1/1/2008 όμως, με ρύθμιση στη νέα ΣΣΕ, που εισηγήθηκαν ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ. Τσαλαπάτης και ο Γεν. Γραμματέας Κ. Μπετινάκης για την εργασία του Σαββάτου προβλέπεται και έξτρα μεροκάματο και ρεπό. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει:
Άρθρο 2: Αν ο συντάκτης εργασθεί κατά ημέρα Σάββατο δικαιούται 1/25 του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού του προσαυξημένου κατά 20% και προσαύξηση 25% επ’ αυτού (του προσαυξημένου 1/25). Εάν λάβει αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως δικαιούται μόνο την προσαύξηση 25% επί του προσαυξημένου κατά 20% 1/25 του μηνιαίου μισθού του. Η προσαύξηση αυτή (25%) δεν συμψηφίζεται προς ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές.
Ήδη η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) έχει καταγγείλει ανοιχτά όλους τους εργοδότες που αυθαιρετούν και δεν εφαρμόζουν όσα προβλέπονται στις ΣΣΕ, αναφορικά με τις συνθήκες απασχόλησης και την αμοιβή για την εργασία του Σαββάτου, τα Κυριακάτικα, τις άδειες, τις αντικαταστάσεις. Στο υπουργείο Εργασίας και στο ΣΕΠΕ εκκρεμεί παρέμβαση των επιθεωρητών εργασίας (κεντρικός τομέας – Αγία Παρασκευή, Καλλιθέα κ.λπ.) για εξέταση και σχετικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των αθλητικών ΜΜΕ μετά από προσφυγή της ΚΕΔ.
Οι προτάσεις της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων είναι:
o Πιστή εφαρμογή των ΣΣΕ στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ με ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας και τις προβλεπόμενες αμοιβές.
o Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
o Κατοχύρωση των συναδέλφων που εργάζονται στα αθλητικά portals με τις ΣΣΕ των εφημερίδων, σύνθεση προσωπικού και ασφάλιση (στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ).
o Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και Αποκατάσταση ανέργων.
o Παρέμβαση στις δικαστικές αρχές για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας εναντίον συναδέλφων που έχουν πέσει θύματα άκρατου οπαδισμού, ειδικά τώρα που η Πολιτεία θεσπίζει αυστηρότερα μέτρα για τη βία στα γήπεδα.
o Προστασία των συναδέλφων από παράνομες απολύσεις αθλητικών συντακτών, που αντικαθίστανται από μαθητευόμενους αποφοίτους ΙΕΚ και εργαστηρίων.
o Διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών εργασίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις με την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού και χωρίς τις «παρενοχλήσεις» οπαδών που αφήνονται να εισέρχονται στα δημοσιογραφικά θεωρεία.
o Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πανεπιστημιακού επιπέδου στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, που θεωρούνται απαραίτητες στην άσκηση των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τη χρηματοδότηση του ΛΑΕΚ.
o Συμμετοχή αθλητικών συντακτών σε ευρωπαϊκά forum.
o Δεν υπάρχει μέριμνα για την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διά βίου μάθησης πανεπιστημιακού επιπέδου.
o Όλες οι ενέργειες μπορεί να γίνουν αποτελεσματικές και υλοποιήσιμες με την εδραίωση καθημερινής συνεργασίας του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. με το Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Τ., στα πρότυπα συνεργασίας που έχει εμπεδώσει το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ. Στην περίπτωση αυτή τα θετικά αποτελέσματα είναι πλέον ορατά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ρόλου του αθλητικού συντάκτη.
Και βέβαια λέμε όχι ξεκάθαρα στην τελευταία πρωτοβουλία κάποιων δήθεν συνδικαλιστών που θέλουν να διαγράψουν από την Ενωση τους συναδέλφους αθλητικούς συντάκτες.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2009
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ & ΕΔΟΕΑΠ 26 & 27 ΜΑΪΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης