Ψήφισμα της συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΓΓΕ

Υποβαθμίζουν τους δημοσιογράφους με στόχο τον εξοβελισμό τους

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία, αποτελούν συνέχεια των επιλογών Πρωτόπαπα και εν συνεχεία του Ρουσσόπουλου, όπως αυτές κατεγράφησαν στο γνωστό Σχέδιο Αναδιοργάνωσης (το οποίο καταγγείλαμε), οι οποίες στόχο είχαν την υποβάθμιση των δημοσιογράφων και τον εξοβελισμό τους από την Ενημέρωση, κάτι που εν πολλοίς άτυπα έχει επιτευχθεί.
Δυστυχώς και η νέα Κυβέρνηση διαπνεόμενη από τις ίδιες απόψεις περνάει στην υλοποίησή τους, ξεκινώντας από τα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού.
Ο κύριος αν.ΥΠ.ΕΞ. ανέλαβε να τις υλοποιήσει και τυπικά, αναθέτοντας την Ενημέρωση σε δημοσίους υπαλλήλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα επιχειρήματα του περί εξοικονόμησης χρημάτων αφ΄ενός δεν ευσταθούν, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί και αφ΄ετέρου, ελπίζουμε να συμφωνεί ο κύριος Υπουργός, η έγκυρη και αντικειμενική Ενημέρωση είναι έργο των δημοσιογράφων, απαίτηση του ελληνικού λαού και δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση.
#
Προς ενημέρωσή σας το έργο των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού είναι συγκεκριμένο:
# Ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των ΜΜΕ του εξωτερικού
# Οργάνωση δημοσιογραφικών συναντήσεων και συνεδρίων σε σχέση με την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.
# Επαφές με εκπροσώπους Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων διαφόρων χωρών, με σκοπό τη διαμόρφωση θετικής εικόνας της χώρας και την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.
# Επισκόπηση και σχολιασμό των δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, του διαδικτύου, των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και των κάθε μορφής εκδόσεων, που αφορούν στην Ελλάδα, αλλά και στη χώρα που εδρεύει το Γραφείο Τύπου (πολιτική, οικονομία, πολιτισμός).
# Παρακολούθηση και καταγραφή της δράσης των Δεξαμενών Σκέψεις στις χώρες όπου εδρεύουν.
# Υποστήριξη των ελληνικών δημοσιογραφικών αποστολών κατά τις επισκέψεις πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων και τη διευκόλυνση των επαφών τους με ξένα μέσα Ενημέρωσης.
# Επαφές, βοήθεια και συνεργασία με τον ομογενειακό Τύπο, τους ομογενειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους ομογενειακούς συλλόγους και τους ομογενείς γενικότερα. Επαφή και συνεργασία με τις έδρες Νέων Ελληνικών στα ξένα πανεπιστήμια.
# Προβολή του ελληνικού πολιτισμού με τη διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, θεατρικών παραστάσεων ελληνικών έργων, συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων, παρουσιάσεις ελληνικών βιβλίων και προβολής Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών κ.λ.π.
# Οργάνωση Κέντρων Τύπου και πολλά άλλα συναφή.
# Στήριξη και κάλυψη της Πρεσβείας σε θέματα Τύπου, συνεντεύξεις Πρέσβη, απαντητικές επιστολές στα τοπικά ΜΜΕ κλπ.

Κατόπιν αυτών γίνεται απολύτως σαφές, πέραν κάθε αμφισβήτησης, ότι το αντικείμενο των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού είναι καθαρά δημοσιογραφικό.
Η Κυβέρνηση, από ό,τι φαίνεται, επιλέγει την προώθηση της δημοσιο-υπαλληλοποίησης της Ενημέρωσης και άρα τον άμεσο έλεγχό της. Έτσι ο προάγγελος αυτής της επιλογής κ. Δρούτσας παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως βαθύ γνώστη του χώρου και του ανθρώπινου δυναμικού του και προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος προέβη σε ύμνους του συγκεκριμένου κλάδου δημοσίων υπαλλήλων, υιοθετώντας έμμεσα και την προίκα των 30.000 ευρώ ετησίως για τη μόρφωση κάθε παιδιού τους, που τους προσέφερε ο κ. Παυλόπουλος, δικαίωμα που διατηρούν και μετά την επιστροφή τους στην κεντρική υπηρεσία, αλλά και την αφορολόγητη εισαγωγή των ιδιωτικών τους οχημάτων κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, εξαιρώντας των «ευεργετημάτων» τους δημοσιογράφους. Τα περί «ρατσισμού» και άνισης αντιμετώπισης των εργαζομένων φαίνεται ότι δεν τους λένε και πολλά.
Η πραγματικότητα όμως σε σχέση με την απόδοση, τα ουσιαστικά προσόντα και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου κλάδου είναι διαφορετική και οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ τη γνωρίζουν.
Τα κείμενα που στέλνονται στην Κεντρική Υπηρεσία από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους είναι συχνά παραποιημένα ως προς το περιεχόμενο, ενώ τις περισσότερες φορές είναι προχειρογραμμένα, ασύντακτα ή κακομεταφρασμένα και εκλείπει σχεδόν παντελώς η ιεράρχηση, ο σχολιασμός και η υπογράμμιση ειδήσεων υψίστης σπουδαιότητας. Έχει δημιουργηθεί στην Κεντρική Υπηρεσία τμήμα-στεγανό, στελεχωμένο από τον ίδιο κλάδο, στο οποίο διοχετεύονται αποκλειστικά ειδήσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε αν και πως ενημερώνεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και η υπόλοιπη υπηρεσία.
Η παρέμβαση των δημοσίων υπαλλήλων (Ακολούθων – Συμβούλων -, Γραμματέων Επικοινωνίας - ΠΕ2 ή όπως αλλιώς ονομάζονται) σε επίπεδο ΜΜΕ των διαφόρων χωρών περιορίζεται κατά κύριο λόγο σε παράθεση λουκούλλειων γευμάτων σε πανάκριβα εστιατόρια και δεξιώσεων με ελάχιστα ως ανύπαρκτα πρακτικά αποτελέσματα.

Ας ρίξει μια ματιά στα συγκεκριμένα κονδύλια ο κ. Δρούτσας, αφού τόσο ενδιαφέρεται για την εξοικονόμηση χρήματος.
Ας σημειωθεί όμως ότι η ποιότητα των κειμένων τους έχει άμεσες επιπτώσεις και στο έργο των δημοσιογράφων της Κεντρικής Υπηρεσίας, γιατί τα χρησιμοποιούν ως πηγή για τη σύνταξη δελτίων, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εξακρίβωση της ορθότητας των διαφόρων μεταφρασμένων δημοσιευμάτων που αποστέλλονται από τους προαναφερθέντες υπαλλήλους.
Η μη υπαγωγή, τέλος, των δημοσιογράφων στη ΓΓ Ενημέρωσης – κάτι που επίμονα ζητούσαν οι δημοσιογράφοι - αλλά στη ΓΓ Επικοινωνίας, όπως αποδεικνύεται δεν ήταν τυχαία, αλλά προσχεδιασμένη. Ο πραγματικός στόχος αποκαλύπτεται σήμερα.
Η κατάργηση της ΓΓ Ενημέρωσης διευκολύνει τους κυβερνώντες να ισχυρισθούν αβασάνιστα ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι επικοινωνιολόγοι, άρα κακώς εργάζονται στο χώρο του πρώην υπουργείου Τύπου. Έτσι «ξεμπερδεύουν» μια και καλή και με τους δημοσιογράφους και με την αντικειμενική ενημέρωση και δρομολογούν τη «χειραγώγηση της είδησης».

Οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ τη «δημοσιο-υπαλληλοποίηση» της ενημέρωσης, τη διάλυση του χώρου με πρώτο βήμα την υπαγωγή των ΓΤΕ στο υπουργείο Εξωτερικών και την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πεταλωτή.

# Ζητούν να στελεχωθούν τα ΓΤΕ με δημοσιογράφους, που θα επιλέγονται με διαφανή κριτήρια και θα έχουν συγκεκριμένα προσόντα.
# Συμφωνούν με την εξοικονόμηση χρημάτων και έχουν συγκεκριμένες προτάσεις .
# Συμφωνούν με την κτιριακή συστέγαση των ΓΤΕ – Πρεσβειών.
# Συμφωνούν να πάψουν επιτέλους τα ΓΤΕ να είναι Γραφεία βολέματος και αργομισθίας.
# Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να προστατεύσει την Ενημέρωση και τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων.

Για τη Συνέλευση των Δημοσιογράφων
Η Εκπρόσωπος στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Αθηνά Καμπάκογλου

ΥΓ. Σε περισσότερα από 50 γραφεία Τύπου των ελληνικών πρεσβειών στο Εξωτερικό, υπηρετούν μόλις 10 δημοσιογράφοι. Και ούτε σε ένα από αυτά είναι επικεφαλής. Τις θέσεις ακολούθου Τύπου έχουν καταλάβει δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ2. Αυτό σημαίενι ότι η Επικοινωνία έχει καπελώσει την Ενημέρωση. Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, απολαμβάνουν ιδιαίτερων προνομίων, όπως δαπάνες χιλιάδων ευρώ για να στέλνουν τα παιδιά τους σε κολλέγια...

Σχόλια

  1. Εγώ πάντως, που δεν είμαι Ακόλουθος Τύπου, γνωρίζω πολύ καλά πόσο "δημοσιογράφοι" είστε και πόσα προβλήματα έχετε δημιουργήσει μέχρι σήμερα στις πρεσβείες. Οι περισσότεροι δεν έχετε γράψει ούτε άρθρο σε εφημερίδα, διορισθήκατε τη δεκαετία του 1980 ως "τα μάτια και τα αυτιά του ΠΑΣΟΚ στις πρεσβείες", δημιουργήσατε πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία των πρεσβειών και σήμερα - που άλλαξαν οι καιροί - ήρθε η ώρα να πάτε σπίτι σας. Όσο για "σπουδές παιδιών", οι μόνοι που δεν δικαιούσθε να μιλάτε είστε εσείς. Οι περισσότεροι (που σήμερα είστε γύρω στα 60) έχετε σπουδάσει τα παιδιά σας σε πανεπιστήμια τύπου Χάρβαρντ με λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου.
    Όσο για σας κ. Χατζάρα, είστε γνωστός σε πολλούς και για την "εργασία" σας και για τη συμπεριφορά σας. Κάποιες φορές η σιωπή είναι χρυσός. Συγχαρητήρια στον κ. Δρούτσα, που επιτέλους θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία από τις πρεσβείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης