ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ. ΕΞΩ Η UBS, ΕΞΩ Ο ΒΛΑΣΤΑΡΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ;

Στο προσκήνιο του χρηματιστηριακού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος περνά το συγκρότημα Τεγόπουλου, καθώς οργιάζουν οι φήμες για «διείσδυση» του μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης εκδοτικής εταιρείας.
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/---ubs----2010010418391

Μέσα στον Δεκέμβριο η μετοχή «αφυπνίσθηκε» και συγκέντρωσε τα βλέμματα των επενδυτών, καθώς ακολούθησε ξέφρενα ανοδική πορεία, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 100%. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, η μετοχή της Χ.Κ. Τεγόπουλος «τρέλανε το ταμπλό», όταν άλλαξαν χέρια μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες απορροφήθηκαν εύκολα από την αγορά, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη άνω του 17%.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία έγινε έντονα αισθητή η παρουσία ισχυρού αγοραστή, ο οποίος φέρεται να κρύβεται πίσω από την έντονη ζήτηση, που επέτρεψε την εύκολη απορρόφηση των μετοχών που ρευστοποιήθηκαν.

Πωλητής των μετοχών ήταν η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία περιόρισε τη συμμετοχή κάτω από το όριο του 5%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στο ΧΑ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η δημοσίευση από το ΧΑ του πίνακα με τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων, για να φανεί αν στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης εκδοτικής εταιρείας έχει κάνει την εμφάνισή του νέος βασικός μέτοχος (με ποσοστό άνω του 5%).

Οι παράγοντες της αγοράς βρήκαν αμέσως αναλογίες ανάμεσα στην κινητικότητα στη μετοχή της Χ.Κ. Τεγόπουλος και στις ανάλογες κινήσεις του κ. Λαυρεντιάδη πριν από ένα χρόνο στη μετοχή της Πήγασος, όπου ο μεγαλοεπιχειρηματίας εμφανίσθηκε τελικά ως βασικός μέτοχος, με διψήφιο ποσοστό συμμετοχής. Στα χρηματιστηριακά και στα δημοσιογραφικά γραφεία, άλλωστε, κυκλοφορούσαν από μέρες έντονες φήμες που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον του επιχειρηματία να επενδύσει στην εκδότρια εταιρεία της «Ελευθεροτυπίας».

Πάντως, ουδείς προεξοφλεί μια άμεση ιδιοκτησιακή αλλαγή στο εκδοτικό συγκρότημα, που θα άλλαζε τα δεδομένα στην κορυφή του ελληνικού Τύπου. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις εξελίξεις, άλλωστε, έχουν η Μαριάνθη (Μάνια) και η Ελένη Τεγοπούλου, που ελέγχουν πάνω από 77% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι δύο κληρονόμοι του αείμνηστου εκδότη της «Ελευθεροτυπίας», Χρήστου Τεγόπουλου, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να επιτρέψουν να αλλάξει χέρια η εταιρεία. Αντίθετα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχουν πετύχει να μειωθεί εντυπωσιακά ο δανεισμός της εταιρείας (σχεδόν κατά 50% στο 9μηνο) και φαίνεται ότι επιδιώκουν να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.

Όμως, όλα δείχνουν ότι στην εταιρεία μαίνεται σοβαρή εσωτερική διαμάχη, παρότι θεωρητικά η παντοδυναμία των κληρονόμων Τεγόπουλου δεν επιτρέπει σκέψεις για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης στην παρούσα φάση. Κορυφαία στελέχη φαίνεται ότι κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης με την κ. Μάνια Τεγοπούλου, επιδιώκοντας τη δημιουργία ισχυρού εσωτερικού πόλου, ο οποίος θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις εξελίξεις και αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση.

Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, συντάκτες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» συνέταξαν κείμενο, όπου κατηγορούν κορυφαίο στέλεχος της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας, ότι διακινεί σενάρια μεταβίβασης της εφημερίδας στον κ. Λαυρεντιάδη, αλλά και ότι επιχειρεί να συγκροτήσει ομάδα που θα στραφεί κατά της κ. Μάνιας Τεγοπούλου, ασκώντας πιέσεις σε συντάκτες της εφημερίδας.

Την Κυριακή το πρωί απολύθηκε ο διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας Γιάννης Βλαστάρης, από την εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της απόλυσης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15460&subid=2&pubid=23539140

Παρά το ράλι της μετοχής, «οι ημέρες είναι κρίσιμες» για την οικονομική βιωσιμότητα της «Ελευθεροτυπίας»
Η εφημερίδα είναι σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση, καθώς εμφανίζει έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ, ενώ το σχέδιο ανάκαμψης μιλά για περικοπές κατά 40% στα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, χωρίς να διευκρινίζεται αν περιλαμβάνονται σε αυτές και απολύσεις.

Οι συντάκτες της «Ελευθεροτυπίας» αντιδρούν ήδη στην πιθανότητα συγχώνευσης της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» με το καθημερινό φύλλο και την προτεινόμενη κατάργηση του σαββατιάτικου .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης