Με ανοιχτά χαρτιά (ΚΕΔ)


Τι μας παίρνουν το 2010

Όλα είναι ανοικτά και όλα στον αέρα με την ακυβερνησία στην ΕΣΗΕΑ, που έχει προκαλέσει, επίτηδες, η παρέα των πέντε, μαζί με τους συνοδοιπόρους τους στον ΕΔΟΕΑΠ.
Η επόμενη μέρα που έρχεται προβλέπεται χωρίς συλλογικές συμβάσεις και με ενοποίηση παροχών προς τα κάτω.
Ήδη με το πάγωμα στις συντάξεις που άρχισε από το 2009, η επιμονή στο μπλοκ του ΔΣ, για Συνδικάτο - Ταμείο στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, με ανακατανομή του αγγελιόσημου,που προτείνουν,βάζει με το ζόρι και τους δημοσιογράφους, στον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, με ο,τι σημαίνει αυτό.

Η λογική άλλωστε της απόφασης της ηγεσίας του ΕΔΟΕΑΠ: κόβουμε από τη συμπληρωματική ασφάλιση τις γυναίκες σας, αλλά θα βάλουμε στο ταμείο κομμώτριες και ετεροεπαγγελματίες, σαν τεχνικούς , είναι δήθεν αλληλεγγύη - πρόσχημα, για να γίνει το παιχνίδι των αφεντικών, ώστε να φορτώσουν κόσμο στα Ταμεία μας χωρίς να πληρώνουν εργοδοτική εισφορά .
Αυτό όμως επηρεάζει τόσο το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ όσο και την τελική φυσιογνωμία του ταμείου μας, κύριας σύνταξης, που σήμερα λέγεται ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και αποτελεί κοινοπραξία, στην οποία ανήκει ως πρώτη διεύθυνση, το πρώην ΤΣΠΕΑΘ και βέβαια υποβαθμίζει τις παροχές με πρόσχημα την κρίση.
Συνεχίζεται άλλωστε η δήμευση του 10 % των πόρων από τα ταμεία μας, αφού κάνουν το κορόιδο τώρα (όπως και η κυβέρνηση) για την κατάργηση του νόμου Πετραλιά, που το προβλέπει.
Εμείς βέβαια επιμένουμε στην κατάργηση του και η διοίκηση Τσαλαπάτη (από τις αρχές του 2008) στην ΠΟΕΣΥ, έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, που οι επόμενοι δεν φρόντισαν να συζητηθεί.
Ήδη με την ΕΣΗΕΑ χωρίς προεδρείο, τόσους μήνες, την πολιτική ορισμένων στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, και με τη λογική νταβανέλων, νανάδων και κουμπιάδων (που ψήφισαν μέχρι και τυφλή απεργία στις 17 Δεκεμβρίου του ΠΑΜΕ, κλείνοντας το μάτι στον Περισσό), παραδίδονται όλα.

Στη συνάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τον Α. Λοβέρδο, με την παρουσία και δύο εκπροσώπων του ΕΔΟΕΑΠ, οι χλιαρές διαβεβαιώσεις και μασημένες κουβέντες του υπουργού, «για ιδιαιτερότητες στα ταμεία μας» και «το μέλλον του αγγελιόσημου» χωρίς καμία δέσμευση επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για ένταξη όλων, χωρίς διακρίσεις, στο σύστημα με τρία ταμεία και στο ένα όλοι οι μισθωτοί μαζί μας .
Το μυστικό βέβαια είναι τα αποθεματικά των δικών μας ταμείων, που με τον τρόπο αυτό μας τα παίρνουν.
Κάποιοι, δυστυχώς και στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θεωρούν τα λεφτά μας (επειδή δική μας ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ είναι τα αποθεματικά) λίπασμα για το φυτώριο του ενιαίου ταμείου τύπου, όπως ήδη το έχουν προτείνει βγαίνοντας με πανό στους δρόμους, (υποστηρίζοντας έτσι τις ενοποιήσεις το 2007), ανεξάρτητα αν τώρα τους προκύπτει ως ΙΚΑ.
Ενδεικτικό πάλι του κλίματος πού επικρατεί, είναι ότι πριν δέκα μέρες, στη συνάντηση με τον Λοβέρδο, εκπρόσωπος του ΕΔΟΕΑΠ παρενέβη και χαρακτήρισε τον οργανισμό μας επαγγελματικό ταμείο, αφήνοντας και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, άφωνο.
Γιατί με τον όρο ΤΕΑ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης) προσδιορίζεται η φάμπρικα που άνοιξε ο νόμος Σπυρόπουλου και ισοδυναμεί με ομαδικό ασφαλιστήριο, που συνήθως διαχειρίζονται και διοικούν τράπεζες και ασφαλιστικές
Στις προθέσεις του κοινωνικού διαλόγου, που εγκαινίασε η κυβέρνηση, προσδιορίζεται σαφώς ο διαχωρισμός μεταξύ ασφαλιστικών και προνοιακών παροχών, γεγονός που κλείνει το μάτι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (ανοίγοντας το δρόμο για τα ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής).

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι οτι με την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση κάποιοι σπρώχνουν και τα δικά μας ταμεία στην κατεύθυνση αυτή και έτσι έρχονται τα πάνω κάτω ,αφού:
# «Ψήνονται» αυξήσεις στα όρια ηλικίας, κατάργηση της καλύτερης διετίας (που ισχύει σήμερα) στον υπολογισμό της σύνταξης του ΤΣΠΕΑΘ , όταν στους άλλους κλάδους (και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ) ισχύει η πενταετία
# Μειώνονται οι παροχές ΤΣΠΕΑΘ –ΕΔΟΕΑΠ, τουλάχιστον κατά 20% , αφού το ένα παρασύρει το άλλο μαζί με τις παλιές ρυθμίσεις για την διαδοχική.

Στο μεταξύ γίνονται τέρατα και σημεία, χωρίς να ανοίγει μύτη, και ειδικότερα:
Στο ΤΣΠΕΑΘ:
• Καταργείται το επιπλέον πενηντάρικο (50 ευρώ) ετήσια αύξηση, σε όλες τις συντάξεις , που είχε εξασφαλίσει η ΕΣΗΕΑ για όλο τον κλάδο.
• Δεν παίρνουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι μας ούτε για το 2009 ούτε για το 2010, παρότι στα ταμεία μας δεν πληρώνει ούτε δεκαρίτσα ο προϋπολογισμός, επειδή λειτουργούν με δικά μας λεφτά.
Στον ΕΔΟΕΑΠ
• Δεν αποφασίσθηκαν, για πρώτη φορά με το τέλος του προηγούμενου χρόνου, αυξήσεις για το 2010.
• Κόπηκε μισό μηνιάτικο της ειδικής επικούρησης του Μαΐου.
• Κόπηκε η συμπληρωματική ασφάλιση συζύγων μελών του ταμείου μας.
• Συνεχίζεται αντικανονική περικοπή παροχών κατά παράβαση του κανονισμού με τις πελατειακές σχέσεις στο φόρτε τους.


Χωρίς συμβάσεις

Δεν υπάρχουν όμως και ΣΣΕ αφού πλέον, εκείνες που είχαν υπογραφεί έληξαν:
στις εφημερίδες στο ΑΠΕ,το Δημόσιο και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά από τις 31-12-09 ,στην ΕΡΤ από τις 31-12-08
Με εκείνες τις ΣΣΕ οι αυξήσεις που πήραμε δεν ήταν κάτω από 6-6,5 % το χρόνο από το 2005 μέχρι τις μέρες μας και για τούς βασικούς μισθούς και για τα καταβαλλόμενα.
Το γεγονός ότι αυτές τις αυξήσεις η παρέα των πέντε αλλά και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ΔΕΝ τις ψήφισαν (άλλο αν επωφελήθηκαν και αυτοί πρόσωπα ) και δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο τους (πχ αυξήσεις μόνο στους βασικούς μισθούς) αντιπροτείνοντας πρώτο μισθό στα 1400 ευρώ ( από περίπου 1000 ευρώ σήμερα για προϋπηρεσία 1-2 χρόνια), καταλαβαίνει εύκολα κάποιος τι έρχεται και τι μας περιμένει.

Παγώνουν μισθοί, συντάξεις και συμβάσεις.
Όσο για το φορολογικό, μειώσεις μισθών συντάξεων και δώρου και το
«ιρλανδικό κουστούμι» που έρχεται, ό κλάδος απουσιάζει για τα δικά του,
με αποτέλεσμα: να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ΦΠΑ, να δηλώνουν τεκμήρια και να υπόκεινται σε άλλες δυσμενείς φορολογικές ρυθμίσεις οι δημοσιογράφοι.

Παρ’ όλα αυτά εμείς θα ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και δουλειά.
Έχουμε ακόμη τα περιθώρια. ΦΤΑΝΕΙ να ξέρουμε ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ, που θέλουμε να ΠΑΜΕ και ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ.
­­­­

Μόνη βιώσιμη λύση στην ΕΣΗΕΑ: Πολιτικη συμφωνία με προτεραιότητες


ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης