Αποχαιρετισμός στον Νικολή Κακαούνη

Έσβησε για πάντα η φωνή διαμαρτυρίας του Νίκου Κακαουνάκη





Του Κώστα Μπετινάκη

http://www.styx.gr

Ο Νικόλας, ο Νικολής, για τους συναδέλφους και φίλους, ο Κακαούνης για τους Κρητικούς, ο Χανιώτης ρεπόρτερ και παθιασμένος δημοσιογράφος, ο εκδότης της εφημερίδας «Το Καρφί», Νίκος Κακαουνάκης δεν θα ενοχλήσει άλλο πια κάποιους με τα καυστικά του σχόλια.
O Νίκος έφυγε, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς. « Καλό στερνό ταξίδι – και θα τον θυμόμαστε» δεν τα χρειάζεται. Επειδή δεν θα τον ξεχάσουμε…

Ο Νίκος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στο ΙΑΣΩ, μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες εγχειρίσεις στο παχύ έντερο, που είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει ανεπάρκεια σε πολλά ζωτικά του όργανα. Εκεί κατέληξε χτες το βράδυ λίγο μετά τις 21.00.
Ήταν 71 χρόνων.

Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε το 1938 στην Πολυρρήνια Κισσάμου της Κρήτης. Ήταν απόφοιτος εκκλησιαστικής σχολής. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές, εργάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού Δημόσιας Τάξης της Ένωσης Κέντρου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.

Η πρώτη του επαφή με τη δημοσιογραφία γίνεται το 1964, όταν γνωρίζεται με τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη, τον οποίο και ξενάγησε στο φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, ύστερα από παράκληση του Πολυχρονίδη. Η γνωριμία αυτή θα τον οδηγήσει στην εφημερίδα "Το Βήμα", όπου και θα εργαστεί για πολλά χρόνια.

Ασχολήθηκε με το επαρχιακό, το ελεύθερο και κυρίως το δικαστικό ρεπορτάζ ενώ επί χρόνια κάλυψε μεγάλες πολιτικές και ποινικές δίκες. Το 1978 μεταπήδησε στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ όπου ανέλαβε προϊστάμενος του ελεύθερου ρεπορτάζ.

Από το 1989 ήταν τακτικός συνεργάτης του ΣΚΑΙ 100,4, όπου και συμπαρουσίαζε την εκπομπή "Πρώτη Έκδοση", ενώ ήταν παρουσιαστής της εκπομπής "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Εργάστηκε επί χρόνια και στο ραδιόφωνο του Flash.

Τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του Ν. Κακαουνάκη εξέφρασε σε δήλωση του ο πρωθυπουργός: «Ο Νίκος Κακαουνάκης έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, στον Τύπο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση» αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου. «Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος και εκπρόσωπος μιας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό προσπάθησε να πετύχει και με το δημιούργημά του, «Το Καρφί», για το οποίο ήταν περήφανος. Είχε άποψη και την έλεγε πάντα χωρίς φόβο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε και: http://www.i-reportergr.com/2009/12/blog-post_1498.html


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των μελών της Κυβέρνησης